Björnungesläpp 29 april 2017

Äntligen är det dags för björnungarna att visa upp sig i Orsa Rovdjurspark! Björnungesläppet sker på lördag 29 april kl. 13.00. 

Det var den 29 december som djurvårdarna kunde identifiera att tre björnungar kommit till världen. Djurvårdarna hörde flera olika pip, och via webkameror inne i idet kunde man identifiera tre små, små ungar.

Trillingbjörnarnas mamma heter Losa och är en viltfödd brunbjörn. Hon är femton år gammal och föddes 2002 i trakten Los i nordvästra Hälsingland. Detta är hennes sjunde kull med ungar i Orsa Rovdjurspark. Även pappa Diego är vildfödd, och härstammar från Untorp i norra delen av Orsa kommun.

– Allt har gått bra, och vi är glada över att kunna hälsa de nya björnungarna till världen. säger Sven Brunberg, anläggningschef Orsa Rovdjurspark. Självklart betyder det mycket för oss att ha fått nya årsungar i parken. Det finns nästan inget gulligare, trevligare och mer rogivande än att titta på små björnungar som leker.

Efter fyra månader i idet, som mest bestått av att sova eller dia, är tiden mogen att komma ut.

– Björnungarna kommer att hålla till i det övre hägnet i parken, säger Annie Grannas, som arbetar som djurvårdare. Vi är förstås överförtjusta över de små björnarna, och vet att det brukar vara en viss uppståndelse i samband med att de kommer ut i hägnet. Vi har förberett hägnet för dem med olika leksaker och godsaker att äta. Vi släpper ut björnarna klockan 13.00 på lördag. Det kommer att finns plats för alla besökare. Vid övre hägnet finns också en ramp som man gå upp på. Därifrån har man en bra utsikt över de olika hägnen. Vid det klockslaget kommer även Sven Brunberg att berätta om björnar och parken i stort.

 

Få erbjudanden och information direkt i din inkorg via nyhetsbrev: