Brunbjörn (Ursus arctos)

Brunbjörnen tillhör familjen björndjur. I Sverige lever brunbjörn i skogslandskap i mellersta och norra delarna av landet. Brunbjörnar har en stor och massiv kropp där manken är hög och ger en sluttande rygglinje. Pälsens färg varierar från ljust grågul-brun till nästan svart. Björnungar har ofta en tydlig ljus halskrage.

De kan bli upp till 250 cm långa och väga mellan 60-250 kg.

Brunbjörnar är allätare, de äter allt från gräs, örter, bär och myror till kött och fisk. 

De är solitärlevande och träffas bara på våren när det är parningssäsong. Brunbjörnar har fördröjd implantation, fosterutvecklingen sätts igång när honan går i ide. I december – januari föds 1-4 ungar. De går tillsammans med mamman tills de är 1,5 år. De bli könsmogna 3-4 års ålder.

De kan bli upp till 40 år gamla i fångenskap men lever oftast inte lika länge i det vilda.

Hotstatusen för brunbjörn är livskraftig (IUCN)