Isbjörn (Ursus maritimus)

Isbjörnen tillhör familjen björnar och är det största landlevande rovdjuret.  Isbjörnen kan bli upp till 2,5 m lång och kan väga upp till 800 kg. Deras huvudföda består av säl som de jagar från isen. De äter även döda valar och valrossar, fågelägg, smådjur samt en del växter, framförallt på sommaren.

De förekommer i Arktis på isen samt på kringliggande kuster och öar. De är välanpassade för ett liv på isen. De har tjock vit päls och under den svarta huden ett tjockt lager fett, vilket gör att de klarar kyla bra. De har små öron för att inte förfrysa dem. Isbjörnens stora ramar fungerar som snöskor på vintern och paddlar i vattnet.

Honor blir könsmogna vid 4-5 års ålder. Brunsten infaller från sen mars till tidig maj, mest vanligt i april. Isbjörnar har som brunbjörnar fördröjd implantation vilket innebär att ungarna, 1-3 st, föds först i senare delen av december till tidig januari.

Isbjörnar har en livslängd på 20-25 år i det vilda.

Hotstatusen för isbjörnar är sårbar (IUCN).