Lodjur (Lynx lynx)

Lodjur tillhör familjen kattdjur. Ute i det vilda äter lodjur bara kött från byten som de själva har dödat. De livnär sig främst på rådjur och ren men även harar, fåglar och smågnagare står på menyn. 

Lodjur har ett bra kamouflage som hjälper dem att smälta in i sin omgivning. Pälsen är mer eller mindre fläckig med gulbrun bottenfärg som blir ljusare på vintern. Svansen är kort med svart spets. På öronens spetsar sitter svarta tofsar. Lodjur kan bli upp till 70 cm höga och väga 15-25 kg.

Lodjur finns utspridda i hela Sverige förutom på Gotland. De lever främst i skogslandskap men har även spridit sig till fjälltrakterna under senare år.

Brunsten infaller februari - april och det är endast då honan och hanen träffas. Efter ca 70 dagar föds 1-3 ungar som går tillsammans med mamman i nästan ett år. Lodjur blir könsmogna vid 2-3 års ålder.

Lodjur har en livslängd på ca 15 år men i sällsynta fall kan de leva upp till 17 år. 

Internationellt är hotstatusen livskraftig (IUCN).