Brunbjorn.jpg

Brunbjörn

Brunbjörn (Ursus arctos) tillhör familjen björnar. Det finns flera underarter som är olika stora beroende på var de lever och vilken föda de äter. Brunbjörnen är skandinaviens största rovdjur. En gång fanns brunbjörnen i hela Europa, norra Asien och Nordamerika. Redan på medeltiden försvann björnen från stora delar av Europa. I Sverige fanns björnen i början av 1800-talet i hela landet, men minskade sedan snabbt till följd av en intensiv jakt. På 1920-talet fanns det mindre än 130 björnar i små begränsade områden i fjällen.

"Brunbjörnen är allätare men framförallt vegetarian"

Habitat
Efter att brunbjörnen fredats började den att återhämta sig och finns nu huvudsakligen norr om en linje mellan mellersta Värmland och norra Uppland. Brunbjörnen lever i första hand i barrskogsmiljö.Brunbjörnen lever ensam och rör sig ofta över stora områden. Björnhonor med ungar har ett rörelseområde på hundra till sexhundra kvadratkilometer, medan björnhannarnas områden är större och omfattar upp till femtusen kvadratkilometer.

Föda
Brunbjörnen är allätare men framförallt vegetarian. Födan består till drygt hälften av blåbär, men björnar äter också mycket häst- och stackmyror. Kött utgör bara en mindre del av födan. 

Biologi
Brunbjörnen är kraftigt byggd med tjock päls. Den har en kort svans, små ögon och öron. Brunbjörnens färg kan varriera kraftigt, från ljust brun, nästan blond till mörkt brun och svart. En fullvuxen björnhanne kan väga 300 kg. En björn kan bli upp mot 40 år gammal.Från november till april ligger björnen i ide. Under den perioden förlorar den ungefär 40 procent av sin kroppsvikt och pulsen sjunker från normala 40 till 10 slag i minuten.Björnar blir könsmogna vid fyra till fem års ålder. Honan får vanligen en till tre ungar vartannat år. När de föds i december-januari är de inte större än en ekorre och väger 300-400 gram. Honan ligger i dvala både när hon föder och diar ungarna.

Hot
Länge jagades brunbjörnen intensivt och den försvann från stora delar av sitt ursprungsområde. Arten är klassificerad som missgynnad på artdatabankens lista, den finns också upptagen bland arterna på EU:s habitatdirektiv.

Parkens björnar
I parken finns det många olika hägn med ett 15-tal skandinavisk brunbjörnar. Vi håller björnarna i olika grupper beroende på vilken ålder och vilket kön de har.

Få erbjudanden och information direkt i din inkorg via nyhetsbrev: