Kodiak.jpg

Kodiakbjörn

Kodiakbjörnen – världens största landlevande rovdjur!
Kodiakbjörn (Ursus arctos middendorffi) är världens största landlevande rovdjur och lever vilda på Kodiak Island i Alaska. Eftersom björnarna lever på en ö kan de inte sprida sig, utan finns naturligt endast på en enda plats. Kodiak Island är ett skyddsområde för Kodiakbjörnar, och Orsa Rovdjurspark har blivit granskade och utvalda som enda park i världen för att ta emot vilda Kodiakbjörnar.

"Kodiakbjörnen på Orsa Rovdjurspark heter Taquka"

Taquka 
Kodiakbjörnen som lever i Orsa Rovdjurspark heter Taquka, Han omhändertogs på Kodiak Island efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten i december 2010. Han flyttades då till Alaska Wildlife Conservation Center (AWCC) på fastlandet i Alaska och ankom till Orsa i juni 2012. Taquka är ordet för björn på språket som talas av ursprungsbefolkningen på ölandskapet runt Kodiak Island.

Kan bli tre gånger så stora som skandinavisk brunbjörn
Kodiakbjörnar kan bli tre gånger så stor som en skandinavisk brunbjörn. Hanarna är generellt större än honorna, och kan väga upp emot 700 kg. Honorna ligger i genomsnitt på 350 kg. Liksom andra brunbjörnar har Kodiakbjörnarna en robust kropp, långa och kraftiga extremiteter och ett stort huvud. Kodiakbjörnar är allätare och livnär sig på gräs, bär, rötter, kött och fisk. De fångar gärna lax och när laxen vandrar kan flera Kodiakbjörnar visats i samma område för att fånga fisk.

Få människor och många björnar på Kodiak Island
På Kodiak Island lever 12 000 människor tillsammans med cirka 3 000 björnar. Jakten är begränsad till cirka 150 individer och omsätter cirka 25 miljoner kronor. Kodiakbjörnarna bidrar till turistnäringen i Alaska, eftersom det anordnas fotosafari och expeditioner för att se de mäktiga björnarna.

Hans hägnområde i Orsa
Taquka lever i hägn 2 i parken direkt utanför entrébyggnaden. Hans inhägnad kallar vi för Kodiak Island,  som är 20 000 kvadratmeter stort och som innehåller både skogspartier, vattendrag, mindre sjöar med levande öringar. Över området går en gångbro 4-6 meter över marken för att besökarna ska kunna komma riktigt nära. Det finns också en utställningslokal med utblicksfönster strategiskt placerad centralt på området.

Vi har under de år som Taquka varit hos oss testat att låta honom gå ihop med lite olika skandinaviska brunbjörnar. 

Få erbjudanden och information direkt i din inkorg via nyhetsbrev: