lo.jpg

Lodjur

Lodjuren (Lynx lynx) tillhör familjen kattdjur. Detta vilda kattdjur har en fantastisk förmåga att smälta in i omgivningen med sin spräckliga päls. Lodjur livnär sig främst på smågnagare, även harar, rådjur och fåglar står på menyn. De äter bara från kött från byten de själva dödat i det vilda.

"Lodjur livnär sig främst på smågnagare men även harar, rådjur och fåglar står på menyn"

Habitat
De lever främst i skogslandskap men har även spridit sig till fjälltrakterna udner senare år.

Föda
Lodjur livnär sig främst på smågnagare, även harar, rådjur och fåglar står på menyn. De äter bara från kött från byten de själva dödat i det vilda.

Biologi 
Lodjur kan bli upp till 70 cm höga och väger normalt mellan 15 och 25 kilo. Den är rödgrå med svarta fläckar på sommaren och gråvit med lite ljusare fläckar på vintern. Det har kindskägg och tofsar på öronen och svansen är kort. Parningstiden är februari till april. Honan är dräktig i cirka tio veckor och föder vanligtvis två till tre ungar. Ett lodjur kan bli cirka 17 år.

Hot
Arten är klassificerad som sårbar (VU) på artdatabankens lista. Internationellt på den globala röda listan är den placerad i kategorin missgynnad (NT). Den finns också upptagen bland arterna på EU:s habitatdirektiv.

Lodjur på flera platser i parken
Vi har lodjur i två olika hägn i parken, både i hägn nr 7 och hägn nr 14.

Få erbjudanden och information direkt i din inkorg via nyhetsbrev: