snoleo.jpg

Snöleopard

Snöleoparden (Phantera Unica unica) lever i Centralasiens bergskedjor, främst i alpina zoner med permanent snö. Arten återfinns i Kina, Bhutan, Nepal, Indien, Pakistan, Afghanistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kazakhstan, Kirgistan, Ryssland och Mongoliet.

"Under den mildare årstiden lever snöleoparden ovan trädgränsen på upp till 6000 meters höjd."

Utseende
Vikt: 35–55 kg.
Längd: 90–130 cm, svans 100 cm (utöver kroppens längd).
Snöleoparden är väl anpassad för sitt levnadsklimat, i bergsområden och i extrem kyla. Korta framben med stora tassar fungerar som snöskor. Långa bakben gör att snöleoparden kan hoppa upp till 16 m långa hopp bland bergen. Den yviga svansen är mycket lång och hjälper till att hålla balansen men kan även användas som skydd för ansiktet vid kyla. Öronen är små och nosen kort för att inte utstråla värme i onödan. Den tjocka ljust grågula pälsen med sina mörka fläckar är ett utmärkt kamouflage i bergen, de undre partierna såsom strupen och magen är mer vita.

Biologi
Under den mildare årstiden lever snöleoparden ovan trädgränsen på upp till 6000 meters höjd. Under vintern rör den sig ner mot lågläntare skogsområden på 2000 meters höjd. 

Snöleoparder är solitära djur som bara söker upp sina artfränder under parningssäsongen som infaller sent på vintern. Efter 90–100 dagar föds vanligen 2–3 ungar. Ungarna stannar hos mamman i 18–22 månader. Arten är som mest aktiv i gryning och skymning. Den jagar från bakhåll och anfaller bytesdjuret ovanifrån, de tar de byten som finns tillgängliga, allt från stenbock till små gnagare och även mindre tamboskap.

Hot
Snöleoparden är helt fredad men jagas illegalt för skelett och tänder, vilka bl a används som potenshöjande medel inom den traditionella asiatiska medicinen. Arten jagas även för sin vackra päls. Snöleoparden jagas även då den ibland tar tamboskap. På grund av människans utbredning minskar snöleopardernas livsområden markant vilket isolerar individerna från varandra. Människans utbredning påverkar också tillgången på bytesdjur negativt.

Få erbjudanden och information direkt i din inkorg via nyhetsbrev: