Brunbjörn

(Ursus arctos)

 

Den stora allätaren
Brunbjörnar har en stor och massiv kropp där manken är hög och ger en sluttande rygglinje. Pälsens färg varierar från ljust grågul-brun till nästan svart och björnungar har ofta en tydlig ljus halskrage.

Brunbjörnar är en allätare, de äter allt från gräs, örter, bär och myror till kött och fisk. 
Under våren när de vandrar ut från sin iden äter de mycket kadaver och försöker även slå en och annan älgkalv. Annars fder sig brunbjörnen på många olika typer av växter och under sensommar så mycket bär som den orkar att äta.

De är solitärlevande och träffas bara på våren när det är parningssäsong. Brunbjörnar har fördröjd implantation, fosterutvecklingen sätts igång när honan går i ide. I december – januari föds 1-4 ungar. De går tillsammans med mamman tills de är 1,5 år och blir könsmogna runt 3-4 års ålder. 

Visste du att..
..en nyfödd björnunge väger inte mer än 300g
..brunbjörnen hibernerar i cirka 6 månader
..brunbjörnen äter upp mot 50 liter bär om dagen