Kodiakbjörn

(Ursus arctos middendorffi)

Ordning
Rovdjur (Carnivora)

Familj
Björnar (Ursidae)

Vikt
Hane: Upp till 800kg
Hona: Upp till 400kg

Livslängd
Upp till 30 år

Parningstid
Under försommaren (som mest intensivt maj-juni)

Dräktighet
Cirka 8 månader med fördröjd fosterutveckling då endast 60-70 dagar är den aktiva fosterutvecklingen. (Denna process kallas fördröjd implantation)

Ungar
1-3st

Utbredning
Kodiak Island och mindre öar i samma område utanför Alaskas sydcentrala kust.

Alaskas jättar
Kodiakbjörnen tillhör familjen björnar och är en underart till brunbjörn, de lever vilt på Kodiak Island i Alaska. Kodiakbjörnen har en robust kropp med tjock päls, långa och kraftiga extremiteter samt en kort svans. Den har ett stort huvud med små ögon och öron.

De är allätare och livnär sig på gräs, bär, rötter, kött och fisk. De fångar gärna lax när tillgången är stor, exempelvis när laxen leker.

Kodiakbjörnen finns endast vilt på Kodiak Island i Alaska och är ingen hotad art. Orsa Rovdjurspark är en av få parker i världen som har Kodiak då man inte vill sprida deras gener över världen. Den individ vi har i parken är en hittad unge som togs in på ett resquecenter och därefter förflyttats till oss. 

Visste du att..
..kodiakbjörnen är inte en hotad art
..på kodiak island försöker människa och björn samleva
..alla kodiakbjörnar behöver inte gå i ide om de har god tillgång på föda