Snöleopard

Panthera uncia uncia

 

Ordning
Rovdjur (Carnivora)

Familj
Kattdjur (Felidae)

Vikt
Hane: Upp till 55kg
Hona: Upp till 35kg

Livslängd
Upp till 12 år

Parningstid
Under vinterperioden, honan brunstar om var tredje vecka och har endast ägglossning vid parning

Dräktighet
Honan är dräktig i ca 100 dagar från parningstillfället

Ungar
1-3st och ungarna stannar hos modern i ca 18-22 månader

Utbredning
Från 2000 till 6000 meters höjd i bergsområdena Altaibergen, Hindukush och Himalaya

Bergens härskare
Snöleopard tillhör familjen kattdjur. De lever på bergsstäpper och i låglänta barrskogar i bergsområden i Altaibergen, Hindukush och Himalaya. De finns på höjder från 1500 meter men kan på sommaren finnas upp till 6000 meters höjd.

Snöleopard har en gråare ton i pälsen än de andra leopardarterna. Eftersom de lever där det är stora temperaturväxlingar så varierar snöleopardernas päls i tjocklek mellan årstiderna. Även tassarnas undersida är täckt med hår, för att isolera mot kyla samt fördela tyngden i lössnö. De kan bli upp till 130 cm långa plus svansen som kan bli upp till 90cm. De är köttätare och jagar gärna argalifår, stenbockar, hjortar, gaseller samt diverse smådjur.

Visste du att..
..snöleoparden kan hoppa upp till 16 meter i längd
..de har små öron för att de inte ska förfrysa lätt
..är otroligt svåra att hitta i det vilda och kallas därför "spökkatt"