Webbkamera

LIVE FRÅN BRUNBJÖRNSIDET - AVELSHONA MED TRE UNGAR

Under morgonen den 21:a December upptäckte en av personalen att våran avelshona inte längre var själv i sitt ide.
Efter att ha kollat igenom inspelningarna kan vi konstatera att hon födde den 20:e december mellan 17-18 tiden!
I början kunde vi endast se och höra två stycken men den 4:e februari lyckades vi se en till!

På bilden ovan i de inringade områdena kan man se 2st ungar. När de är små har de en tydlig vit "krage" runt nacken. För tillfället är de mycket större än på bilden då denna är tagen de första veckorna i deras liv.

Brunbjörnen är solitärlevande och träffas bara på våren när det är parningssäsong. Brunbjörnar har fördröjd implantation, fosterutvecklingen sätts igång när honan går i ide och dräktigheten är totalt cirka 8 månader då endast 60 till 70 dagar är den aktiva fosterutvecklingen. Ungarna väger cirka 300g när de föds och födseln äger rum i december – januari, en hona kan föda 1-4 ungar. De går tillsammans med mamman tills de är 1,5 år och blir könsmogna runt 3-4 års ålder. 

Allmänt om brunbjörnen

Brunbjörnar har en stor och massiv kropp där manken är hög och ger en sluttande rygglinje. Pälsens färg varierar från ljust grågul-brun till nästan svart och björnungar har ofta en tydlig ljus halskrage.

Brunbjörnar är en allätare, de äter allt från gräs, örter, bär och myror till kött och fisk. 
Under våren när de vandrar ut från sin iden äter de mycket kadaver och försöker även slå en och annan älgkalv. Annars föder sig brunbjörnen på många olika typer av växter och under sensommar så mycket bär som den orkar att äta.