Brunbjörn Orsa Rovdjurspark

Europeisk brunbjörn

Ursus a. arctos

Ordning

Rovdjur (Carnivora)

Familj

Björnar (Ursidae)

Vikt (hona)

Upp till 200kg

Vikt (hane)

Upp till 300kg

Livslängd

Upp mot 20–30 år i det vilda, i djurpark över 30 år

Parningstid

Under försommaren, som mest intensiv i maj-juni

Dräktighet

Cirka 8 månader med fördröjd fosterutveckling där endast 60-70 dagar är den aktiva fosterutvecklingen

Ungar

1–4 st

Utbredning

Norra Eurasien. I Sverige finns den främst i mellersta och norra delarna av landet
Brunbjörn pulsar i snön i Orsa Rovdjurspark
Björnunge ligger i solen på rygg och äter morot i Orsa Rovdjurspark
Webkamerabild inifrån björnidet i Orsa Rovdjurspark, 3 små ungar och mamma syns på bild

Våra djur