Information om olyckan i Orsa Rovdjurspark

Nedan kommer vi kontinuerligt fylla på med information och material kring den tragiska olycka som hände den 4 augusti 2017.

5 aug 2017, kl. 13.20

Det var under fredagen den 4 augusti som den tragiska olyckan inträffa i ett av hägnen på Orsa Rovdjurspark. Det var i samband med Camp Care, en återkommande aktivitet där gäster tillsammans med vår personal får testa på några sysslor inom djurvård. Vid händelsen var en av parkens djurvårdare tillsammans med en familj inne i ett av brunbjörnshägnen för att berika med mat. Aktiviteten utfördes enligt alla säkerhetsrutiner och av någon oklar anledning lyckades en av ungbjörnarna ta sig in i det aktuella hägnet. Familjen var i den bortre delen av området och klättrade över staketet med hjälp av personal från parken. I samband med räddningsinsatsen av djurvårdaren blev björnen tvungen att avlivas. Trots en snabb insats av djurparks-, räddnings- och ambulanspersonal kunde den unga djurskötarens liv inte räddas. Vi är nu i sorg efter fredagens tragedi.

22 sep 2017, kl. 12.00

Björnen som avlivades i samband med räddningsaktionen vid olyckan den 4 augusti hade även ett syskon i parken. Dessa två syskon var planerade att flyttas till en annan djurpark i Europa i enlighet med internationell artkoordination. Djurparken är dock försenad med ett stort byggprojekt och kan varken ta emot några djur eller öppna som planerat. I och med förseningen, och att det nu bara handlar om en individ, hade vi därför ingen ny placering för björnen och blev tillslut tvungna att avliva den. 

Frågor och svar angående olyckan


Officiell information 

Pressrelaeser från Grönklittsgruppen finns i pressrummet.


Facebookinlägg från den förolyckade djurvårdarens mamma:

"Som förälder till Robert som omkom vet jag att detta var hans dröm att jobba med rovdjur vi sörjer enormt vår son och bror. Tragiskt med björnen, Robert visade oss runt förra helgen o de är vi så tacksamma för. Han var oerhört stolt över sitt jobb. Malin. Mamma till. Robert"

Camp Care

Information kring aktiviteteten Camp Care finns beskrivet här på webben samt i Grönklittsgruppens pressrum under dokument