Persisk Leopardunge

 

Se film på vår nyfödda leopardunge här!

Tisdagen den 3 Oktober föddes det leopardungar i Orsa Rovdjurspark!

IMG_2471.JPG
Det var tidigt på morgonen när en av djurvårdarna såg i kameran vad som gömdes i nestingboxen inne hos våran persiska leopardhona Soraya, det hade fötts leopardungar!

Sedan brunsten i somras har tecknen på dräktighet blivit tydligare och tydligare, trots att Soraya har lurat oss förut med skendräktigheter så blev det mer än tydligt sista månaden att magen blev större!
Några dagar innan födseln drog sig Soraya undan och visade inte heller intresse för mat. Hon fick två ungar men redan efter några dagar så syntes tyvärr bara en unge till. Den kvarvarande ungen har dock hittills visat sig stark och växer så det knakar.

Båda föräldrarna kom till rovdjursparken 2010.
Persiskleo.jpg Soraya.jpg

Barack (till vänster) är killen som tar dagen som den kommer, vilket han har gjort sen han först kom hit. Soraya (till höger) är känslig för nya intryck samt visar tydligt vad som passar och inte.

Som mor är Soraya beskyddande och tar noga hand om sin lilla skyddsling. Även pappa Barack håller koll genom stängslet då man inte har dem tillsammans, dock så har de nätkontakt och Janga springer gärna fram till pappa.

Den persiska leoparden är en starkt hotat art och det finns troligen inte fler än ett tusental djur kvar i de iranska bergen, i Afghanistan, Turkmenistan och Armenien. Våra leoparder ingår i ett bevarandeprojekt där de Europeiska djurparkerna inom organisationen EAZA försöker bygga upp en population på ca 200 djur som ska fungera som en reservpopulation och vara grunden för återutsättningar av underarten.

I Ryssland startades ett utsättningsprojekt 2012 i Sochi i Kaukasus där ett avel -och utplanteringscenter byggdes. Här skall djurparksfödda individer tränas för att klara ett liv i det vilda. Hittills har tre unga leoparder satts ut från centret. Djurparkerna som förevisar persisk leopard hjälper även till med medel till reservatbildning i de områden leoparderna fortfarande finns kvar, forskning, information samt kunskap för att i framtiden bygga fler avels och utplanteringscenter.

Soraya och Janga som ungen heter spenderar sina dagar i hägn 12A där de lekar, slappar i solen och kikar ut från de plattformer som finns i hägnet. Hon har vuxit och blivit tonåring och är mycket mer framåt. Håll utkik!

DSC_1196.JPG                   DSC_1152.JPG