Kodiakbjörn (Ursus arctos middendorffi)

Kodiakbjörnen tillhör familjen björnar och är en underart till brunbjörn, de lever vilda på Kodiak Island i Alaska. Kodiakbjörnen har en robust kropp med tjock päls, långa och kraftiga extremiteter samt en kort svans. Den har ett stort huvud med små ögon och öron. 

De är allätare och livnär sig på gräs, bär, rötter, kött och fisk. De fångar gärna lax när tillgången är stor, exempelvis när laxen leker.

De bli könsmogna vid runt 5 års ålder och kan föröka sig livet ut. Precis som brunbjörnen har kodiakbjörnen fördröjd implantation. Parningen sker i maj - juni och ungarna, 1-4 st, föds i januari-februari. Ofta stannar ungarna hos modern upp till 3 års ålder vilket gör att honor oftast får nya kullar vart 4:e år.

Livslängd: De kan leva upp till 34 år i det vilda
Längd: Upp till 3 meter långa
Vikt: Upp till 800kg