Barn som går fram till Bärra Blåbär

Skidkul med Bärra

Att lära sig åka skidor ska vara kopplat till glädje och lekfullhet. Därför har vi skapat skidkul med Bärra, som bygger just på detta.

För att bli en riktigt bra skidåkare måste man ramla minst 100 gånger säger Blåbäret Bärra. Att lära sig åka skidor ska kopplat till glädje och lekfullhet. Därför har vi skapat skidkul med Bärra, som bygger just på detta. Tillsammans med Blåbäret Bärra, som är barnens bästa vän i Orsa Grönklitt, har vi skapat olika skidmöjligheter runt om i anläggningen. Oavsett om det handlar om längdåkningen eller alpint.

Bärras favoritområden

Barnbacken

Barnbacken är oerhört populär med dess perfekta lutning och anpassade liftar med olika hastighet. I barnbacken finns Bärras åkband och Bärras skidkarusell.

Bärras åkband

Bärras åkband gör det enklare att lära sig hitta balansen på skidorna när du åker uppför – perfekt innan första liftturen!

Bärras skidkarusell

Bärras skidkarusell består av knappliftar som sakta snurrar runt. Det ger möjligheten att på ett lekfullt sätt lära barn att åka lift och hantera skidorna.

Bärra spåren

För de allra minsta längdåkarna finns Bärra spåren på anläggningen. Ett vid Råtjärn/skogsbyn, ett vid Rovdjursbyn och ett intill grillplatsen vid barnbacken.

Bärras offpist

I Bärras offpist kan du ge dig ut i en äventyrsstig genom skogen. Stigens naturliga väg skapar spännande och ibland kluriga svängar.

Blåbärsskogen

Här bor inte bara Bärra utan flera sjungande figurer i de böljande blåa nedfarterna. Här kan du välja att åka i pisten eller upptäcka egna slingor och små avstickande vägar i skogen.

Lär känna Blåbäret Bärra

Sagan om Bärra

Blåbäret Bärra är den populära och mycket busiga maskoten som bor i Blåbärsskogen i Orsa Grönklitt. Bärra bodde från början i en helt vanlig skog där fanns det massor av roliga saker att upptäcka och äta såsom myror, mossa, bär och svamp.

Eftersom Bärra från början var ett helt vanligt blåbär så fick han och de andra blåbärskompisarna akta sig noga när barnen var ute i skogen och lekte. De var ju precis som vanliga blåbär, mycket små där intill marken och riskerade både att bli trampade på – kanske till och med uppätna! Bärra och de andra bären lärde sig därför att gömma sig från skogens faror bland blåbärsriset.

En dag träffade Bärra en snäll liten vätte i skogen. De började prata om livet bland träden, mossan och svampen och Bärra berättade om sina och blåbärskompisarnas problem med barnen. Vätten kom då på en idé; hur vore det om Bärra blev stor som en jätte? Bärra blev såklart jätteglad av tanken! Sagt och gjort, Vätten gjorde det lilla blåbäret Bärra lika stor som en människa.

Nu när Bärra var så stor behövde han inte oroa sig längre för att bli uppäten eller trampad på i Blåbärsskogen. Bärra och Vätten gjorde tillsammans ett superroligt skidområde i Orsa Grönklitts skogar och döpte det till just, Blåbärsskogen. Här kan du möta Bärra och ett helt gäng av hans roliga kompisar. Möt små trädblåbär som spanar på alla barn som kommer, blåbär som åker snowboard och några som gillar att sjunga. Gammelblåbäret har bott där längst och håller ordning och reda, men passa dig för det busiga trollblåbäret som kastar snöbollar på alla som åker förbi! Bärra har också en massa spännande djurkompisar, bland annat leoparder, isbjörnar och vargar.

Bärra kan inte prata så som vi människor, utan pratar bara det hemliga blåbärsspråket. Däremot gör han gester, älskar kramar och har många vänner som kan tolka åt honom.

Ibland är Bärra ute på äventyr på andra platser och hittar på upptåg så håll utkik på allt från campingar till fjällanläggningar efter vår busiga maskot. Bärra har alltid en massa skojsiga äventyr på gång – häng med på Blåbäret Bärras äventyr!

Bärra svarar på frågor

Se vad Bärra svarade när vi ställde några frågor, då han inte kan prata som vi gör, fick vi ta det på det hemliga blåbärsspråket.

Hej Bärra! Vad är du för en rolig filur?
Hejsan hoppsan! Jag är ett busigt blåbär som bor här i Blåbärsskogen i Grönklitt, min alldeles egna skog med alla mina vänner i.

Hur är det att bo i Blåbärsskogen?
Det är superkul och alltid något bus på gång!

Vad är det för några kompisar som bor där tillsammans med dig?
Det är små trädblåbär som spanar på alla barn som kommer, ett blåbär som åker snowboard och ett annat som gillar att sjunga. Gammelblåbäret har vart där längst och håller ordning och reda i skogen, men passa dig för det busiga trollblåbäret som kastar snöbollar. Jag har också en massa spännande djurkompisar, bla leoparder, isbjörnar och vargar. Det bästa vi vet är att leka och busa med alla som kommer och åker skidor med oss där!

Vad roligt! Men vad äter ett blåbär som du?
Det är så gott så det håller jag hemligt! Men det är fullt i socker!

Vad har du för favoritfärg?
Blå såklart!

Vad tycker du är det roligaste som finns att göra?
Åka skidor och busa med barn.

Vilken är den bästa låt du vet?
Min sång – Bärrasången! Det är jätteroligt att sjunga och dansa till den!

Du verkar vara ett häftigt blåbär! Vart kan man träffa dig?
Jag dyker upp lite här och var, man vet aldrig när jag är ute på bus. Jag är också såklart på alla mina roliga aktiviteter som finns här på Grönklitt!

Tack Bärra för pratstunden, jag hoppas vi ses i vinter!
Självklart gör vi det, vi ses i backen! Tack och adjö, massvis med snö!

Blåbäret Bärra dansar framför barn

Bärra lanserar ny sång!

Nyhet nu finns en helt ny låt för vår maskot Blåbäret Bärra. Det en underbar låt att dansa till för alla barn som gillar vår maskot Bärra.

Bärras bästa skidtips!

Tecknad Bärra som plogar

Ploga

När man plogar så tänk på att böja lite på benen. Stå på båda fötterna i pjäxorna och få ihop skidorna fram och tryck ut hälarna så skidorna får en form av en pizzaslice eller glasstrut. Man kan sätta händerna på knäna eller hålla händerna framför sig. Ha blicken framåt.

Tecknad Bärra som åker skidor

Pararella skidor

När man vågar åka med lite mer fart åker man med skidorna bredvid varandra som två glasspinnar. När man svänger så kan man antingen göra en sladdande sväng eller en carvingsväng med hjälp av kanterna på skidorna. Händerna håller du framför dig eller tar hjälp och vrider med åt det håll du ska svänga åt i de stora svängarna.

Tecknad Bärra som åker snowboard

Snowboard

Att åka snowboard kan kännas lite konstigt att sitta fast med båda fötterna. Tänk på att ha tyngden på det främre benet. Böj på benen och vrid överkroppen åt det håll du ska åka åt. Använd armarna och visa tydligt åt vilket håll du ska åt. Håll blicken långt bort och titta inte ner i snön.

Tecknad Bärra som åker lift

Åka lift

När man börjar åka lift kan det vara lättast att hålla i knappen så blir avstigningen lättare innan man vant sig att flytta fötterna med skidor på sig. När du ska kliva på liften se till att skidorna pekar rakt upp i liftens färdriktning. Titta över axeln och vrida runt överkroppen, titta på liften på den sida som liften kommer, sträck händerna mot liften och sätt knappen mellan benen/under rumpan eller håll i knappen. Sitt inte på knappen då blir snöret längre, stå still på skidorna med vikt på båda fötterna och låt liften dra dig upp längs backen. När du kommer till avstigningen, tryck ner/bort liftknappen från kroppen och släpp den. Åk/gå snabbt åt sidan så inte nästa liftåkare släpper sin knapp på dig.

Tecknad Bärra som åker skidor

Bärras rullband

Glid upp på rullbandet och håll skidorna bredvid varandra på rullbandet. Stå still med vikt på båda fötterna och håll balansen. När du kommer till toppen på rullbandet, glid av det och gå snabbt åt sidan så inte den som kommer bakom dig åker på dig.

Tecknad Bärra som åker skidor

Skate

Vinkla ut fötterna som ”Kalle Anka” och dra fram skidorna som om man åker skridskor. Olika växlar beroende på lutning. Tips: Testa utan stavar först

Tecknad Bärra som stakar på skidor

Stakning

Lyft händerna så att du får upp dom till ögonen, luta dig framåt tills stavarna tar i snön, dra tills händerna kommer till höften res dig då upp igen.

Tecknad Bärra som diagonalar på skidor

Diagonalåkning

Luta dig lätt framåt, börja gå på skidorna för att få in rätt rörelse, tryck sedan ifrån för att börja åka TIPS: Åk utan stavar

Tecknad Bärra som saxar på skidor

Saxning

Gå sakta men säkert med fötterna som ”Kalle Anka” desto brantare desto mer vinkel på skidorna.

Tecknad Bärra som åker utför på skidor

Utför

Kryp ihop som en köttbulle och ha blicken rakt fram, kör så det ryker !