Längdskidåkare diagonalar i Orsa Grönklitt

Snösäker längdskidåkning

Längdåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges bästa med längdspår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass.

Med bara några timmar från Stockholm och för många aspirerande längdskidåkare från hela Mellansverige, är Orsa Grönklitt en perfekt destination för att vässa tekniken eller kanske prova för första gången. Dessutom på äkta snö, sån som faller från himlen – inte maskiner.

Vasaloppet är vår tradition, och många av våra tränare och instruktörer håller toppklass. Service, modern skidskola, närhet och perfekta spår gör att allt fler längdåkare hittar till Orsa Grönklitt – där du även får hjälp att hitta utrustningen som passar just dig. Du åker dessutom bland alpina backar, vilket gör att alla i familjen kan göra det de tycker bäst om.

Våra längdspår är kända för sin höga kvalitet, vilket drar både landslagselit och motionärer. 13 mil välpreparerade spår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog har gjort att vi sedan länge är officiellt Vasaloppscenter. Det är kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjälliknande myrspår och mysiga skogsspår. På Längdcentrum har många jobbat med skidor hela livet, och kan verkligen hjälpa dig.

Längdåkning i Orsa Grönklitt

glad kvinnlig längdskidåkare

Spårkort

Varje år satsas stora belopp för att kunna erbjuda längdåkning av högsta klass. Som en del i vår satsning på längdprodukten i Orsa Grönklitt så är spårkortsavgiften av stor vikt. Under de senaste åren har vi investerat i fler spårmaskiner, vilket bidrar till att vi kan förbättra våra spår. Efter varje säsong sparar vi snö och kan därigenom erbjuda minst ett halvår med nypreparerade spår.

Längdåkare i snötäckt miljö

Våra spår

I Orsa Grönklitt erbjuder vi totalt 130 km längdspår, varav 9 km är elbelyst. Olika typer av spår erbjuds, allt från kuperade elitspår, fjälliknande myrspår, lättåkta vägspår och mysiga skogsspår. Oavsett vart du bor på anläggningen så finns spåren inom några hundratalsmeter.

Längdinstruktör tränar längdåkare

Längdskidskola

Tillsammans med våra duktiga instruktörer kan du vässa din stakteknik, förbättra diagonalåkningen, lära dig skate eller få välbehövliga tips för att förbättra din tid i Vasaloppen. Varje lektion är unik och anpassas efter åkarens eller gruppens förutsättningar och ambition. Alla lektioner utgår från Längdcentrum, precis utanför dörren.

Tips för längdåkare

Vallaburkar till försäljning på rad i hylla

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på dagens vallatips om du är osäker på vilken valla som gäller. Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

Bild på Toppstugan med uteservering

Tur till Toppstugan

Gör skidturen till en ny upplevelse genom en topptur till Toppstugan. Från Längdcentrum följer du transitspåret förbi Bärras skidområde. Fortsätter över vägen till stugspåret och avslutar sedan med antingen Utsiktsspåret eller stugspåret upp till Limbygården och den övre parkeringen. Sista hundratalet meter kan ni gå till fots eller försiktigt gå i kanten av mellanbacken så når ni toppen. På toppen kan du njuta av utsikten samtidigt som du avnjuter god mat och dryck.

Skidåkare stående utanför restaurangbyggnad

Ugglan & Björnen

Välkomna in i värmen. Här serveras dagligen en härlig lunchbuffé. Komponerad för att passa just längdåkare.

Längdinstruktör som filmar en längdåkare

Filmning

Våra längdinstruktörer är duktiga skidåkare och goda pedagoger. Tillsammans med modern teknik hjälper vi dig att vässa formen och med enkla tips hjälpa dig nå dina mål.

Precis som landslagen så kan du få hjälp av filmning för att ta din skidåkning till en ny nivå. Filmningen är ett väldigt pedagogiskt sätt att förklara olika faser och detaljer i tekniken och ger en direkt feedback som är svår utan bild.

Längdskidor som står på rad i butik

Skiduthyrning

Skiduthyrningen i Orsa Grönklitt har ett stort utbud av längdskidor. Allt från tävlingsskidor till lättåkta vallningsfria skidor. Hyr det som passar dig bäst. Den erfarna personalen hjälper er gärna. Skiduthyrningen hittar ni i samma byggnad som Sportshopen, bakom Gästcenter.

Manlig personal som vallar längdskidor

Längdcentrum

Välkommen in till Längdcentrum, precis intill spåren. Här hjälper gärna vår kunniga personal dig med all tänkbar service. På Längdcentrum finns allt du behöver för längdskidåkning och vår personal hjälper dig gärna hitta rätt utrustning från topp till tå.

Tips på boende

Snötäckta stugor

Toppbyn

Snötäckt stuga

Blåbärsbyn

Snötäckt stuga

Rovdjursbyn

Stuga i vackert snölandskap

Skogsbyn

Snötäckt Centrumbyn

Centrumbyn

Stuga i vackert snölandskap

Limbygården