Barn som åker slalom med hinder

Nybörjare

Skidåkning ska vara enkelt att lära sig. I Orsa Grönklitt finns anpassade skidområden och erfaren personal som hjälper dig med helheten.

I Orsa Grönklitt ska skidåkning vara roligt och lättillgängligt för dig som ny i skidvärlden. Det ska inte vara krångligt med utrustning. Vår erfarna personal hjälper dig i skiduthyrningen med att ta fram utrustning som passar just dina förutsättningar. I Sportshopen finns de kläder och accessoarer du behöver för en dag ute i vintervärlden.

Vi hjälper dig på traven. Vare sig du ska åka längdskidor, slalom eller snowboard, så kan du boka skidskola eller privatlektion – det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är. När du är redo för egna äventyr finns det backar i alla svårighetsgrader att lära sig åka i. För dig som ska testa längdskidor börjar din lektion vid Längdcentrum med anpassade övningar med en personlig tränare. Efter detta är det bara att ge sig ut och testa de olika spåren efter sin egna förmåga.

Utveckla din skidåkning

Barn på led i slalomutrustning och skidskolevästar

Skidskola Alpint

Vår skidskola är välkänd för sin höga utlärningsnivå och välanpassad för både nybörjare, barn och vuxna. Vårt uppdrag är att bidra till att skapa en positiv upplevelse av vinter och skidåkning och generera en lust att prova på och lära sig ännu mer.

Längdinstruktör tränar längdåkare

Längdskidskola

Vässa tekniken tillsammans med våra duktiga instruktörer på Längdcentrum. Kompetensen på våra instruktörer är mycket hög och vi hjälper gärna både dig som är nybörjare på längdskidor och dig som siktar på en topplacering i Vasaloppet.

Tips för nybörjare

Flicka i alpinutrustning med Bärra Blåbär i bakgrunden

Att tänka på i backen

Svenska Skidanläggningars Organisation/SLAO har sammanfattat vad du ska tänka på i skidbacken och kallar detta för "SLAO´s lilla gula".

Vi har även lokala regler som är viktiga att tänka på.

  • Det är inte tillåtet att åka med barn i bärsele i lift och pist.
  • Det är inte tillåtet att åka pulka i pisterna, endast i pulkabacken.
  • Privat skoteråkning är inte tillåtet inom anläggningen.
  • Skidåkning är ej tillåtet i alpinbackarna när liftarna är stängda.

Råkar du ut för en olycka ringer du Gästcenter på 0250-462 12 eller pratar med närmsta liftvärd.

Tjej på snowboard åkandes ned för en pist

Våra backar

I Orsa Grönklitt finns en favoritbacke för alla, i olika svårighetsgrader. På syd- och västsidan finns pister för barn, familj och nybörjare. I norr och öster väntar större utmaningar och p å nord- och östsidan ligger också våra tävlingsbackar. Backarna delas in i fyra områden.

Vallaburkar till försäljning på rad i hylla

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på dagens vallatips om du är osäker på vilken valla som gäller. Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

En flicka som sitter och äter i slalomhjälm

Mat & fika

I Orsa Grönklitt finns flera alternativ, ät på restaurang eller laga din egen mat, över öppen eld eller i stugan. Valet är ditt.

Manlig personal som vallar längdskidor

Längdcentrum

Välkommen in till Längdcentrum, precis intill spåren. Här hjälper gärna vår kunniga personal dig med all tänkbar service. På Längdcentrum finns allt du behöver för längdskidåkning och vår personal hjälper dig gärna hitta rätt utrustning från topp till tå.

Glad manlig personal stående bland skidutrustning

Sportshop & skiduthyrning

I vår Sportshop och Skiduthyrning hittar du utrustning för utförsåkning och längdåkning. I Skiduthyrningen finns möjlighet att hyra utrustning för dig som inte äger någon och i Sportshopen hittar du allt från strumpor och mössor, från valla, stavar och alpina skidor.

Tips på boende

Snötäckta stugor

Toppbyn

Snötäckt stuga

Blåbärsbyn

Snötäckt stuga

Rovdjursbyn

Stuga i vackert snölandskap

Skogsbyn

Snötäckt Centrumbyn

Centrumbyn

Stuga i vackert snölandskap

Limbygården