Barn på led i slalomutrustning och skidskolevästar

Utveckla hela familjens skidåkning

I skidskolan är alla välkomna oavsett ålder. Varje dag är det full fart. Från de allra yngsta till vuxna som vill ta nya steg i sin skidåkning.

Orsa Grönklitts skidskola är välkänd för sin höga utlärningsnivå och välanpassad för både nybörjare, barn och vuxna. Vårt uppdrag är att bidra till att skapa en positiv upplevelse av vinter och skidåkning och generera en lust att prova på och lära sig ännu mer. Vi erbjuder allt ifrån möjlighet till personlig tränare till gruppskidskola för barn, ungdomar och vuxna.

Vilken nivå?

Barn sitter i ring och kastar snö i gula skidskolevästar

Barn 3-4 år

Snölekis (60 min) är första steget för barn 3–4 år. Vi lär oss hantera utrustningen, åka lift, bromsa, stanna och svänga i plog. Inga förkunskaper krävs.

Glada barn i slalomhjälm som står framför en liftkarusell

Barn 4-6 år

Snögubbar (60 min) är första steget för barn 4–6 år. Här lär vi oss hantera utrustningen, åka lift, bromsa, stanna och svänga i plog. Inga förkunskaper krävs.

Snöstjärnor (75 min) är en fortsättningsgrupp för barn 4–6 år. Vi lär oss att åka i brantare backar utveckla balans och teknik. Krav: Att kunna åka knapplift, stanna och svänga i plog i grön backe.

Snökanoner (75 min) är en påbyggnadsgrupp för snöstjärnor för barn 4–6 år. Vi jobbar vidare med balans och skidvana. Här provar vi att åka i skogen och mindre luftfärder, målet är att flytta gränserna. Krav: Att kunna åka obehindrat i blå backe samt vara beredd på att lära sig åka ankarlift.

Snöraketerna (75 min) är en mer avancerad grupp för barn 4–6 år. Vi fortsätter att utveckla tekniken mot parallella skidor, åka i skogen, testa snowparken. Här provar vi allt. Målet är att flytta gränserna! Krav: Attt kunna åka i röd backe samt åka ankarlift.

Slalomåkande barn på led i skidskola

Barn 6-9 år

Smygare är för barn 6–9 år som inte åkt skidor tidigare. Vi lär oss åka lift, stanna och svänga i plog. Grundläggande åkregler i backen. Lekfulla äventyr som växer i takt med barnens skidutveckling. Inga förkunskaper krävs.

Glidare är en fortsättnings grupp barn 6–9 år. Vi jobbar vidare med balans och skidvana. Kanske klarar vi av att åka i röda backar när kursen slutar. Krav: Att kunna åka knapplift, svänga i plog, bromsa i blå backe och vara beredd på att lära sig åka ankarlift.

Svängare är en mer avancerad grupp för barn 6–9 år. Vi fortsätter att utveckla tekniken, mot parallella skidor, åka i skogen, kanske klara av mindre luftfärder. Här provar vi allt. Målet är att flytta gränserna! Krav: Att kunna svänga och bromsa i plog i röd backe samt åka ankarlift

Fräsare är vår mest avancerade grupp för barn 6–9 år. Kursen utformas som alltid efter barnens färdigheter och önskemål. Bana, hopp, puckel, off-pist. Var beredd på allt! Krav: Att kunna åka röda backar med parallella skidor och bra fart, samt kunna gå på skidorna i högt tempo.

Alla grupper är 75 min.

Salomåkande barn i pist

Ungdom 10-16 år

Ungdom grund är för dig som är mellan 10–16 år och aldrig åkt skidor tidigare! Vi hjälper dig att bli bekant med din utrustning och hur du hanterar den. Vi lär oss åka lift, svänga och stanna. Inga förkunskaper krävs.

Ungdom fortsättning är för dig som är mellan 10–16 år och som åkt tidigare och vill utveckla tekniken. Krav: Att kunna åka lift och ploga i blå backar.

Ungdom avancerad är en avancerad fortsättningsgrupp för ungdomar. Vi fortsätter att utveckla tekniken i bana, hopp, puckel och offpist. Var beredd på allt! Krav: Att kunna åka i röda backar, gå på skidorna i högt tempo och inte vara rädd för fart och utmaningar.

Alla grupper är 75 min.

Slalomåkande kvinna i pist

Vuxen

Vuxen grund är för dig som aldrig åkt skidor förut. Vi bekantar oss med utrustningen och lär oss hantera den. Vi lär oss åka lift, stanna och svänga. Inga förkunskaper krävs.

Vuxen fortsättning är för dig som åkt tidigare och vill utveckla din teknik. Krav: Att kunna åka i lift, svänga och ploga i blåa backar.

Grupperna är 75 min. Minimiålder är 17 år.

Tjej på snowboard som sprutar upp snö med brädan

Snowboard

Snowboard Level 1 är en nybörjarkurs där vi lär dig grunderna i att åka snowboard. Du får tips som gör att du kan komma igång och åka själv i liften och nedför enklare pister. Inga förkunskaper krävs.

Snowboard Level 2 är en fortsättningskurs där du tar dig mot brantare terräng, hopp och skärande svängar. Krav: Att på ett kontrollerat sätt ta dig nerför blåa backar, svänga åt båda hållen, samt åka lift.

Snowboard grupperna är 75 min. Ålder: Från 7 år

Skidlärare samtalar med en vuxen elev i sittlift

Boka en personlig tränare

Alpin skidåkning kan innebära så mycket olika. Det kan vara en härlig utomhusupplevelse tillsammans med familj och vänner, men även en rolig och allsidig träningsform som passar alla oavsett kön, ålder och erfarenhetsnivå.

I vår alpina skidskola hjälper vi dig hela vägen, oavsett om du vill utveckla dina carvingsvängar, bli en bättre parkåkare eller lära dig grunderna inom banåkning. Kompetensen och utbildningsnivån hos våra skidlärare är hög och under lektionerna fokuserar vi på din teknik och personliga utveckling. Alla våra skidlärare är utbildade inom pedagogik, metodik, mekanik, analys och teknik.

Våra privatlektioner bokas via Gästcenter eller via vår centralbokning på telefon 0772-280 100.

Viktig information

Bra att veta

En förutsättning för trivsel och utveckling är att skidskolegrupperna blir så jämna som möjligt. Under skidskolans första dagar kan grupperna därför förändras om det behövs. Känner ni ändå att ert barn hamnat i fel grupp, ta kontakt med er skidlärare.

I veckoskidskolan börjar alla grupper på måndagar. Helgskidskolan startar på fredagar.Det går inte att hoppa in i redan påbörjade grupper.

Observera att alla behöver liftkort fr.o.m. det att man fyllt 7 år, även när man deltar i skidskolan. Det är bra om barnen övar på allt de lär sig i skidskolan så att gruppen kan avancera framåt. Varje grupp ska ha minst fyra deltagare. Vid mindre antal kan gruppen ställas in eller kurstiden avkortas.

Tips till föräldrar

  • Se till att ert barn har ätit och varit på toaletten före lektionsstart.
  • Barnen bör vara klädda efter rådande väderförhållanden.
  • Är du osäker på om ert barn kommer att trivas i skidskolan? Se till att finnas i närheten men utom synhåll.
  • För att vi ska kunna kommunicera med er, var gärna på plats några minuter före och efter lektionen.

Samlingsplatser

Snölekis, Snögubbar och Smygare samlas vid Skidskolebacken Vargen, som ligger ovanför vandrarhemmet vid barnbacken. Denna backe får endast nyttjas när du går i skidskola.

PT och övriga grupper samlas vid gruppskyltarna nedanför barnbacken.

Avbokning

  • Avbokning kan göras 24 timmar före första skidskoledagen. Gästen får då tillbaka inbetalt belopp minus en administrationsavgift på 250 kr.
  • Vid avbokning av redan påbörjad skidskola återbetalas återstående tid endast mot uppvisande av läkarintyg.
  • För att gästen ska få tillbaka återstående inbetalning krävs att gästen innan nästa lektion meddelar skidskolan på skidskolan@orsagronklitt.se att gästen insjuknat.
  • Läkarintyget ska vara oss tillhanda senast tio dagar efter avbokningsdagen.