Skidlärare som åker slalom i offpistbacke

Ett äventyr för hela familjen

Det snöklädda vinterberget inrymmer många hemligheter, här kommer en av de bäst bevarade: vår allt mer utvecklade offpist-åkning.

Det snöklädda vinterberget inrymmer många hemligheter, här kommer en av de bäst bevarade: Orsa Grönklitts allt mer utvecklade offpist-åkning. Ett stort, för många dolt äventyr, är vad det handlar om. Det är lite av en sagovärld som väntar där ute, säger Dic Matslofva, stolt skidskoleinstruktör.

Den alpina skidåkningen utvecklas hela tiden i Grönklitt. Ofta handlar investeringarna om nya nedfarter eller andra satsningar med fokus på komfort och upplevelse. Samtidigt har under en längre tid parallella satsningar gjorts ”ute i terrängen”, men mer i det tysta. Syftet har varit att öppna upp för skidåkning i nya miljöer, både för vanlige gäster och skidskolelever, som i de här passagerna får utmana sig själv i lite andra, vildare miljöer.

– Det har pågått en process i ungefär tio år. Många känner igen Bärras offpist som verkligen har blivit en succé, en smal stig genom skogen som ungarna verkligen älskar. Samtidigt har vi huggit och röjt på andra platser, som inte syns lika bra med blotta ögat. Nu har vi kommit så långt att vi med stolthet kan säga att vi har utvecklat en väldigt bra offpist-åkning i Grönklitt.

Dic visar runt på berget, in bakom tallar och granar. Han stannar till ovanför skogsområdet mellan Berguven och Norrbacken. 

– Det här är ett bra exempel. Vi har röjt upp en sträng för offpist, rätt genom skogen, nerför branten här. Vi kallar den för Trattis´n, det är mycket trattkantareller här på höstarna kan jag avslöja. Det är en varierad och kul åkning som bjuds, smalt här och var, lagom äventyrligt. En riktig godbit. Om vi fortsätter ut mot Berguven så har en annan knöl som man kan kliva upp på. Vi har gjort en del rännor just där, vilket gör att man får bra fart ut i det markerade offpist-området, mellan Berguven och Passaten.

Offpist kan vara väldigt olika saker, menar Dic, beroende på vem man pratar med.

– För mamma och pappa kan det vara en sak. För barn är det ofta små slingrande stigar bland träden. Grönklitt är en idealisk plats, för olika åldrar, att prova den här typen av skidåkning. Det finns en mängd olika stigar att upptäcka, det är mycket varierat.

Fråga oss gärna om tips på bra ställen. Vi hjälper dig att hitta rätt och ”besegra berget”, både på och utanför de traditionella pisterna.

Vår snabbguide för nya offpist upplevelser

Biffen

Varierad lutning och karaktär. Delvis öppet och relativt flackt men också branta områden och klippor. Smala rännor i skogen mellan lift och pist.

Bärras offpist

Som att följa ett spår genom skogen. Det bildas ”gupp” som vid snöfall kan bli stora. Går att följa hela vägen längs Blåbärsskogens sträckning, mellan pist och lift. Barnens naturliga favorit.

Öster om Örnen

Öppet och lättillgängligt. Avslutas med en smal stig genom skogen ut i Örnens nedre del.

Wild kids

Högsta toppen ovanför berguven. Smala rännor i skogen eller öppna fält. Ger dig fart ut i det markerade offpist-området mellan Berguven och Passaten.

Trattis´n

Skogsområdet mellan Berguven och Norrbacken. Smal infart från vägen mellan norrliften och Berguven, öppnar upp sig längre ner. Lättast att ta sig ut mot Berguvens nedre del. Trolsk granskog.

Området runt slingan

Efter du passerat nedfarten mot Helan och Halvan kan du falla ner till höger och komma ut i slingan igen lite längre ner. Varierad lutning, brantare ju tidigare du tar höger.

Halvan

Efter första svängen öppnar skogen upp sig till vänster, senare på båda sidor. Varierad terräng med många naturliga knölar att hopp på och över.

Demonen

Längs transporten från Norrbacken till mellan-liften tar du höger alldeles innan ravinen. Efter en kort ”tramp” står du på toppen av ett glest beskogat område. Du tar dig sedan via smala stigar i skogen tillbaka till transporten mot norrliften.