Snowboardåkare som åker ned för alpinbacke i solen

Skidåkning för alla nivåer

I Orsa Grönklitt har alla kul i backarna. Här finns välpistade nedfarter som bjuder på både kittling och mysfaktor, oavsett ålder och vana.

I Orsa Grönklitt är det inte svårt att hitta din favoritbacke! Totalt finns det 22 nedfarter i samtliga svårighetsgrader, från grönt till svart. På syd- och västsidan finns pister för barn, familj och nybörjare. I norr och öster väntar större utmaningar, som Berguven, Helan och Halvan. På nord- och östsidan ligger också våra tävlingsbackar, där hastigheter på hela 148 km/h har uppmätts under speedskitävlingar. Backarna delas in i fyra områden.

Barn som åker slalom med hinder

Barnområdet

Mjukare backar för den första skidåkningen och med inriktning på skidskola. Barnområdet är utrustat med knappliftar, rullband och skidkarusell. Här finns figurer, portar, mindre terrängvågor och gott om plats för alla. Längst ned i backen finns också grillplatser, en pulkabacke och grillkiosk.

Backar i Barnområdet: Skidskolebacken och Barnbacken.

Alpinbacke söder

Söder

En brant med kort sluttning i ett härligt söderläge. I Söder finns även vår snow park och skicrossbana.
Ankar- och knappliftar som en naturlig fortsättning på barnområdet. Liftarna slutar på toppen med enkel transport till våra områden Mellan och Norr samt till Toppstugan.

Backar i Söder: Söderbacken, Bananen inklusive Snowpark och Skicross samt Biffen (off-pist).

Barn som åker slalom i alpinbacke

Mellan

Långa varierande backar, ömsom flackt ömsom brant. I Mellan finns även Blårbärsskogen som är barnens eget område med talande figurer och slingrande pister. En ankarlift tar dig upp till toppen och en knapplift direkt till Blåbärsskogen. Härifrån finns även transport vidare mot Norr.

Backar i Mellan: Harspåret, Losvängen, Mellanbacken, Blåbärsskogen inklusive Trollskogen samt Rovdjursslingan.

Alpinbacke Norr

Norr och söder

Branta backar som också fungerar som tävlingsbackar för barn och ungdomar. Här finns gott om utrymme, bra fallhöjd och utmanande skidåkning. Både brantare och smalare slingor med inslag av off-pist samt längst åt öster breda carvingbackar.

Backar i Norr och öst: Örnen, Passaten (Höken), Berguven, Norrbacken, Halvan, Helan, Slingan samt Ravinen.

Belyst alpinbacke i mörker

Kvällsskidåkning

Tack vare ett gott samarbete med Orsa Alpina sattes ny belysning upp i Söderbacken under 2015. Efter det har även Barnbacken fått ny belysning, vilket bidrar till skarp sikt hela vägen ner. Välkommen att förlänga skiddagarna med kvällsskidåkning på södersidan. Liftarna som går under kvällsåkningen är knapp- och ankarliften i söder och barnliften. Kvällsskidåkning sker på tisdagar och fredagar, då liftarna är öppna till kl. 19.00.

Flicka i alpinutrustning med Bärra Blåbär i bakgrunden

Att tänka på i backen

Svenska Skidanläggningars Organisation/SLAO har sammanfattat vad du ska tänka på i skidbacken och kallar detta för "SLAO's lilla gula".

Vi har även lokala regler som är viktiga att tänka på:

- Det är inte tillåtet att åka med barn i bärsele i lift och pist.

- Det är endast tillåtet att åka pulka i pulkabacken.

- Privat skoteråkning är inte tillåtet inom anläggningen.

- Skidåkning är ej tillåtet i alpinbackarna när liftarna är stängda.